Київ
Ваше місто - Київ
Виберіть ваше місто
Дніпро
Львів
Запоріжжя
Київ
Луцьк
Тернопіль
Харків
Чернігів
Черкаси
Одеса
Миколаїв
Полтава
Суми
Кропивницький
Кривий Ріг
Івано-Франківськ
Славське
Кам'янське
Кременчук
Рівне

Як вчити англійську за фільмами?

19.03.2021

Іноді вчителі на уроках включають школярам фільми іноземною мовою, хвилин десять ті дивляться відео, намагаючись по картинці зрозуміти суть того, що відбувається на екрані. А потім просто сидять з осовілі поглядом і починають клювати носом, хтось уже лежить на парті, підперши щоку ліктем, інші просто базікають один з одним. Учитель, в свою чергу, може заглянути в телефон, подивитися пошту, почитати книгу, або просто посидіти, розслабившись.

На жаль більшість тих, хто вивчає англійську саме так і дивляться фільми іноземними мовами. Можливо, вдома ви включаєте канали «Бі-Бі-Сі», «Скай Ньюз», «CNN», «Netflix», «Amazon», «HBO» або інші - намагаєтеся вслухатися в суть того, що відбувається. Але лексика фільмів переповнена ідіомами, сленгом і іншими сталими виразами. Через кілька хвилин концентрація уваги втрачається, інтерес до сюжету пропадає, і, як і на шкільному уроці, навіть додивившись фільм до титрів, ви так нічого і не вивчите. У всіх країнах світу вчителя іноземних мов включають фільми своїм учням, просто вбиваючи час.

Якщо ваш рівень англійської не advanced, і ви намагаєтеся просто так дивитися фільми, користі від цього буде мало. Так ви практично нічого не запам'ятаєте. Однак ж не варто відмовлятися від перегляду фільмів. Перегляд фільмів, телешоу і новинних випусків може стати корисним інструментом у вивченні англійської. Це жива мова.

Для порівняння, в підручниках і навчальних посібниках з англійської часто клішірованний, не цілком справжній, «фейковий» мову.

- Hello. How are you?

- I'm fine, thanks.

Так люди не говорять. У фільмах ж більше живої мови, сленгу, ідіом, корисних фраз, бесід з друзями, розмов на вулицях, в ресторанах. У фільмах ми чуємо правильну вимову, саме так люди кажуть в життя.

Що ж робити? Дивіться фільми з субтитрами - на вашій рідній мові, або на англійській, - щоб не втрачати сюжетні зв'язку. Також не варто дивитися фільми, в яких використовується застаріла лексика, наприклад, часів Шекспіра. Для вивчення мови це не зовсім відповідний контент. Ще краще уникати певних жанрів, наприклад ситкомов, де для розуміння сенсу потрібно розуміти культурний контекст і відсилання до популярної культури, інакше сенс жартів буде не ясний. Наприклад, навіть американцям не завжди зрозумілі австралійські комедії, тому що це дещо інша культура.

Зазвичай для вивчення англійської більше підходять драми і ромкоми. Але, в будь-якому випадку, дивіться те, що вам до душі. Звертайте увагу на вимову, фрази і словниковий запас, які використовують актори. Порівнюйте з лексикою і граматичними конструкціями, які використовуєте ви. В такому випадку вам не потрібен буде людина, яка би відстежував помилки і постійно на них вказував. Ви можете робити це самі. Запишіть свою промову на телефон. Прослухайте свою вимову, а потім вимова акторів з американських або англійських фільмів. Так ви зрозумієте, над чим потрібно працювати в першу чергу.

Shadowing - техніка перегляду фільмів англійською

Подивіться весь фільм, намагаючись зрозуміти, що відбувається. Потім подивіться тільки першу сцену, перші 2-3 хвилини. Увімкніть субтитри англійською, а не на своїй рідній мові. Слухаючи і читаючи одночасно, виписуйте все незнайомі слова і вирази. Після 2-3 хвилин зробіть паузу, тепер на вашому аркуші паперу має вже бути кілька нових слів і словосполучень, нових граматичних конструкцій. Знайдіть значення цих слів в електронному словнику, перегляньте слова, ознайомтеся з ними. Потім включите фільм спочатку, з субтитрами, і знову подивіться першу сцену, поверніться знову до списку нових слів.

Потім знову включіть перші 2-3 хвилини фільму, тепер значення більшості нових слів ви будете пам'ятати.

На наступний день включите ту ж першу сцену фільму, але вже без субтитрів. Знову зупиніться, перегляньте свій словник. Можливо, деякі з слів ви забудете, але нічого, загляньте в словник.

Таким чином, ви поліпшите свої навички аудіювання і зможете розуміти сенс навіть без картинки, що не дивлячись на екран. Слова і вирази стануть доступнішими.

Проробляйте це протягом 10-15 хвилин щодня. На 3-4 день ви будете пам'ятати все.

Тепер потрібно попрацювати над вимовою. Копіюйте (shadowing) манеру мови акторів з фільму, з тим же виразом, емоціями і жестами. На наступний день повторюйте слова, але вже без пауз, читайте субтитри. Намагайтеся, щоб ваша мова не надто відставала від мови акторів. Робіть це по п'ять-десять разів. Через кілька днів такої практики запишіть свою промову. Порівняйте свою вимову і мова акторів.

Так з часом ви поліпшите свою англійську.

Останні новини
17.02.2024
Як стати партнером KAVA та отримувати нових клієнтів на свої послуги?
До нас часто надходять питання з усіх куточків України, як можна додати свої послуги на ваш сайт, відповідаємо:
16.02.2024
Що подарувати на 8 березня дівчині в 2024? Топ-10 ідей подарунків на 8 березня
У нас Ви знайдете ТОП-10 кращих ідей подарунків і рекомендацій, що подарувати коханій дружині, дорогоцінній мамі, ніжній дівчині, подрузі або колегам...
15.02.2024
ТОП-20 екстремальних розваг в м. Дніпро для незабутнього відпочинку, 2024
У будь-яку пору року Дніпро може запропонувати цікавий відпочинок тим, хто не звик проводити вихідні на дивані. Екстремальна їзда, політ на літаку, ст...
23.01.2024
Які можна знайти прикраси на День святого Валентина? «Oniks» дає кілька ідей
Щасливий погляд близької людини, коли вона розгортає подарунок – це неймовірні відчуття. Звісно, що для цього моменту хочеться підібрати найкращі речі...
Організація корпоративів та свят

Команда KAVA пропонує активні, захоплюючі ідеї та унікальні варіанти для Вашої події. З нами Ваш захід буде яскравим, захоплюючим і незабутнім! Креативна команда та великий спектр послуг допоможуть доповнити Ваше свято новими враженнями!

Організація подій

Ми проводимо багато варіантів екстремального туризму та активного відпочинку більш ніж у 18 містах України: стрибки з парашутом чи мотузкою, польоти на кулі чи літаку, постріляти у пейнтбол та у тирі, прогулянки на каяках чи яхтах, покатушки на квадроциклах та баггі, тури у Чорнобиль або Карпати та багато іншого!

Подарункові сертифікати

>500 видів яскравих вражень для себе та друзів. Подаруйте чарівні та незабутні емоції, відкрийте світ розваг, активного відпочинку та екстремальних послуг від клубу KAVA – це буде Ваша найкраща інвестиція!