Київ
Ваше місто - Київ
Виберіть ваше місто
Дніпро
Львів
Запоріжжя
Київ
Луцьк
Тернопіль
Харків
Чернігів
Черкаси
Одеса
Миколаїв
Полтава
Суми
Кропивницький
Кривий Ріг
Івано-Франківськ
Славське
Кам'янське
Кременчук
Рівне

Вибір намети: як вибрати ідеальний похідний будинок

03.06.2021

Індустрія туризму пропонує намети різних форм, розмірів і показників комфорту. Вони також відрізняються за розміром і вагою. Одні намети з легкістю помістяться в ваш рюкзак, коли інші вдасться перевезти хіба що в багажнику вашого пікапа.

У нашому спеціалізованому туристичному магазині Shambala ви знайдете безліч наметів і аксесуарів до них, а наші фахівці допоможуть вам з грамотним підбором спорядження, щоб ваш похід був максимально комфортним.

Ну а сьогодні ми постараємося розібратися в різних типах наметів і з'ясувати яка з них підійде саме Вам.

Які матеріали використовують при пошитті наметів?
Основний удар негоди на себе беруть зовнішній тент намету і її стать. Найпоширенішим матеріалом для пошиття тканин намети є Нейлон і поліестер з використанням технологій плетіння Таффета і ріпстоп.

  • Таффета - це міцна і досить гладка тканина на яку наноситься вологовідштовхувальним просочення. За структурою нагадує шовк. На сьогодні є оптимальним співвідношенням міцності ваги за розумну ціну.
  • Ріпстоп - технологія плетіння, при якій в основний матеріал на однаковій відстані вплітається підсилює волокно. Після цієї процедури міцність матеріалу збільшується в значній мірі, без значущих змін її ваги.

При виборі намету варто звернути увагу на її показники вологостійкості, які вимірюються в міліметрах водного стовпчика. Чим вище буде цей показник - тим більше опадів намет зможе витримати. Найчастіше дно намету має більший показник вологостійкості, ніж зовнішній тент.

У бюджетних моделях наметів підлогу нерідко виготовляють з армованого поліетилену. Цей матеріал дуже зносостійкий, міцний і довговічний, але володіє відносно високим вагою.

Внутрішню частину намету виготовляють з легкого і дихаючого нейлону, часто замість внутрішньої тканини виробники використовують сітку проти москітів, це значно полегшує конструкцію.

Дуги
Як каркас сучасних наметів використовуються набори дуг. Вони мають складатися форму, складаються з безлічі окремих невеликих секцій, які з'єднаються між собою еластичним джгутом. Дуги виготовляють з фибергласса, дюралюмінієвого сплаву, стали і з карбону.

  • Фіберглас - його можуть називати пластиком. Даний матеріал має низьку ціну і порівняно велику вагу. З через свою невисоку міцності даний тип дуг використовують в бюджетний моделях намети.
  • Алюміній - дюраліевий сплав має високу міцність і порівняно невелика вага. Дуги переносять як тепло, так і холод. Окремо варто відзначити дуги корейського виробника DAC. На сьогоднішній день, дуги цієї фірми є кращими в світі.
  • Сталь - міцні і найважчі дуги. Використовують тільки в наметах для кемпінгу, витримують більше навантаження.
  • Карбон - такі дуги будуть найлегшими, але поступляться в міцності сталевим і дюраліевим. Використовуються в дорогих ультралегких наметах.

Чим більше діаметр трубок дуг - тим вони будуть важче і міцніше.

Конструкції наметів
З матеріалами зрозуміло, тепер ми розберемо найпоширеніші форми наметів і розповімо де і кому вони знадобляться.

  1. Мініатюрна форма наметів є найпоширенішою. Дві дуги перехрещуються між собою, наверх натягується тент. Часто комплектуються додатковими короткими дугами, щоб розширити внутрішній простір і висоту тамбурів. Відмінний варіант для походу і відпочинку на природі.
  2. Бочковідной намети. У них дуги немає кладеться край. Найчастіше містять три дуги, які встановлюються паралельно. Намети відрізняються підвищеною місткістю тамбура. Дуже добре підходять для велопоездок. Дуже примхливі в установці і не є вітростійкістю.
  3. Геодезичні намети - це намети, що володіють максимально високою вітростійкістю. Їх каркас складається з чотирьох дуг. Вони розташовуються таким чином, щоб перетинатися в п'яти точках намети. Використовуються у висотному альпінізмі, випробовуються в лабораторії в спеціальній аеродинамічній трубі і мають значну вагу.
  4. Кемпінгові намети будуть найбільшими, комфортними і важкими. Часто мають кілька розділених спальних місць, великий тамбур і висота у таких наметів вище росту людини. Намети досить складно ставити в поодинці, а вага їх може досягати 25-ти кілограм, тому такий тип наметів призначений для поїздки на автомобілі.

Також існують ультралегким моделі туристичних наметів. Вони можуть мати різну форму і різну кількість дуг. Відрізняються низькою вагою, невисокою вітростійкістю і слабкою зносостійкість. Існують одномісні намети, виконані з сітки, які будуть мати всього одну дугу і важити до 500 грам. Подібні варіанти будуть хорошими для походу в літню пору року з легкий рюкзаком.

Зовнішні та внутрішні дуги
Якщо намет має внутрішні дуги, то при установці ставиться спершу внутрішня частина намети з дугами, а потім накидається захисний тент. Дана конструкція має ряд переваг. Ви можете сушити окремо як зовнішній тент, так і внутрішню частину намету. Якщо ви впевнені в прогнозі погоди - тент взагалі можна не брати з собою на відпочинок. Також, з наметів даного типу легше витрушувати сміття.

Що стосується зовнішніх дуг, вони кріпляться до зовнішнього захисного шару намети, до якого потім пристібається внутрішня частина. У даного типу також є переваги - їх краще ставити прямо під час негоди, так як виключено намокання внутрішнього шару.

Однозначної відповіді на те, який тип кріплення дуг краще немає. З одного боку, якщо ставити намети з внутрішнім кріпленням дуг під дощем, є ризик намочити спальне місце, з іншого боку, щоб поставити намет з зовнішніми дугами потрібна певна вправність. Також, намети останнього типу будуть значно важче, тому такий тип кріплення найчастіше застосовують саме в кемпінгових наметах, де комфорт важливіший ніж вага.

Рекомендації по підбору і експлуатації намети
При виборі намету бажано встановити її в магазині. Перевірте якість проклейки швів і роботу блискавок - виявити шлюб в поході буде вкрай неприємним досвідом. Оцініть місткість спального місця і тамбурів намети. Також, не завжди по фотографіях вдається визначити зручності розташування внутрішніх кишень для речей і петлею для ліхтаря, прикиньте, наскільки вам зручно буде їх використовувати.

  • Зверніть увагу відтягнення намети, добре якщо вони будуть мати світловідбиваючі вставки. Це не раз врятує вас ввечері, коли будете шукати вхід в свій намет.
  • Кілочки у хорошій намети виконані з алюмінію і мають кутову, Х або Y-подібну форму профілю.
  • Коли ви ставите намет, звертайте увагу на те, щоб секції дуг до кінця входили один в одного, нерідко це стає причиною поломки дуг.
  • Намагайтеся ставити вітрові відтяжки, але не натягуйте їх занадто сильно, так буде краще для амортизації намети при пориві вітру.
  • Обов'язково просушуйте намет після і під час походу. Волога в наметі може викликати неприємний запах і грибок.
  • Заведіть кишеньковий ремкомплект для палатки, носите з собою в похід алюмінієву трубку-шину, вона надівається на погнуту секцію і фіксується ізоляційною стрічкою. Також, візьміть моток армованого скотча, на випадок якщо ви проткнёте дно намету або прорве її верх.

Періодично можна обробляти дно намету і зовнішній тент вологовідштовхувальним просоченням, також існують просочення, що захищають ваш тент від вигорання на ультрафіолеті.

Сподіваємося, що викладена інформація була цікавою і корисною. Удачі в поході. Великий вибір наметів всіх видів і бюджету на сайті https://shambala.com.ua/ru/palatki-tenty/

Останні новини
17.02.2024
Як стати партнером KAVA та отримувати нових клієнтів на свої послуги?
До нас часто надходять питання з усіх куточків України, як можна додати свої послуги на ваш сайт, відповідаємо:
16.02.2024
Що подарувати на 8 березня дівчині в 2024? Топ-10 ідей подарунків на 8 березня
У нас Ви знайдете ТОП-10 кращих ідей подарунків і рекомендацій, що подарувати коханій дружині, дорогоцінній мамі, ніжній дівчині, подрузі або колегам...
15.02.2024
ТОП-20 екстремальних розваг в м. Дніпро для незабутнього відпочинку, 2024
У будь-яку пору року Дніпро може запропонувати цікавий відпочинок тим, хто не звик проводити вихідні на дивані. Екстремальна їзда, політ на літаку, ст...
23.01.2024
Які можна знайти прикраси на День святого Валентина? «Oniks» дає кілька ідей
Щасливий погляд близької людини, коли вона розгортає подарунок – це неймовірні відчуття. Звісно, що для цього моменту хочеться підібрати найкращі речі...
Організація корпоративів та свят

Команда KAVA пропонує активні, захоплюючі ідеї та унікальні варіанти для Вашої події. З нами Ваш захід буде яскравим, захоплюючим і незабутнім! Креативна команда та великий спектр послуг допоможуть доповнити Ваше свято новими враженнями!

Організація подій

Ми проводимо багато варіантів екстремального туризму та активного відпочинку більш ніж у 18 містах України: стрибки з парашутом чи мотузкою, польоти на кулі чи літаку, постріляти у пейнтбол та у тирі, прогулянки на каяках чи яхтах, покатушки на квадроциклах та баггі, тури у Чорнобиль або Карпати та багато іншого!

Подарункові сертифікати

>500 видів яскравих вражень для себе та друзів. Подаруйте чарівні та незабутні емоції, відкрийте світ розваг, активного відпочинку та екстремальних послуг від клубу KAVA – це буде Ваша найкраща інвестиція!