Київ
Ваше місто - Київ
Виберіть ваше місто
Дніпро
Львів
Запоріжжя
Київ
Луцьк
Тернопіль
Харків
Чернігів
Черкаси
Одеса
Миколаїв
Полтава
Суми
Кропивницький
Кривий Ріг
Івано-Франківськ
Славське
Кам'янське
Кременчук
Рівне

Чорнобиль сьогодні: туризм, радіація і чи варто туди їхати в 2022 році?

22.02.2021

У цій статті ми розкриємо відповіді на найпопулярніші питання людей, які вперше хочуть відвідати Зону відчуження.

Чорнобиль ... Промовляючи це слово, напевно, у багатьох йдуть мурашки по шкірі й заперечення того, що місце, де сталася жахлива трагедія, яка сколихнула весь світ, знаходиться в нашій країні.

На цей час Чорнобиль - це один з найпопулярніших в Україні туристичних об'єктів. За останній час туристична популярність його зросла практично в 2 рази завдяки серіалу від HBO, подивившись першу серію, все так же захотіли відвідати Зону відчуження, щоб доторкнутися до історії.

Що ж відбувається в Зоні зараз, який він сучасний Чорнобиль і місто Прип'ять?

Через 35 років величезна зона в відсутності людини дуже сильно змінилася, а недоторкана природа і нічим не стримувана рослинність, практично знищила сліди життєдіяльності.

Прип'ять - місто привид, який був побудований для проживання працівників ЧАЕС, буквально застиг в епосі соціалізму. Місто - німий свідок того, як життя його населення розділилася на «до» і «після». Пам'ятники, старі будівлі і вивіски, зруйновані будинки, кинуті квартири зі збереженими фотографіями на стінах, дерева на дахах висоток - все як раніше стоїть на місцях і саме так зараз виглядає колись радянське місто. Атмосфера в Прип'яті зачаровує, вона дуже схожа з тією, що панує в Чорнобилі.

Незважаючи на спадщину радянських часів, на відміну від Прип'яті, Чорнобиль - стародавнє місто, історія якого налічує майже тисячу років. На вулицях можна побачити старовинні будинки, а при реставрації в місцевій церкві під підлогами був знайдений бюст Олександра II, за вказівкою якого вона і була побудована.

Покинута зона відчуження перетворилася на справжній заповідник. На вулицях міста можна зустріти спокійно гуляють тварин: ведмеді та бізони, водяться вовки і рисі, дикі кабани, не рахуючи пари сотень видів птахів.

На території зони та міст поблизу ЧАЕС, безліч туристичних об'єктів, місць, які однозначно потрібно відвідати.

Наприклад, кладовище роботизованою техніки, яка брала участь в очищенні покрівлі, в ліквідації наслідків аварії, «Рассоха-2». Більше половини того, що зберігалося на двох величезних полях уже утилізовано, частину оцинковано для безпеки, але частина техніки настільки забруднена, що підлягає виключно поховання в якості радіоактивних відходів.

Басейн «Лазурний». До аварії на АЕС басейн був вельми популярний серед жителів міста Прип'яті. Головною його відмінністю і особливістю є те, що навіть після катастрофи на ЧАЕС, басейн працював аж до 1992-го року. Місцеві робітники і ліквідатори, відвідували басейн, тому що це місце було самим «чистим» в плані радіоактивного фону. Зараз басейн «Лазурний» повністю зруйнований.

Покинутий вантажний порт. На березі Прип'яті стоять старі іржаві портові крани. Це своєрідні символи покинутого вантажного порту. Він повинен був забезпечувати будівництво енергоблоків ЧАЕС і подальше будівництво міста атомників. Але виконати свою місію йому так і не вдалося. Також, після катастрофи на атомній станції, баржі та кораблі, які зазнали радіаційного впливу при транспортуванні вантажів, потрібно було помістити в якийсь відстійник. Так на невеликому затоці річки Прип'ять з'явилося кладовище суден.

Ставок з сомами. У Чорнобильській зоні можна познайомитися з найбільшим прісноводним хижаком цих місць - сомом. Зазвичай величезні риби ховаються на дні річок. А в каналі охолодження ЧАЕС їх можна не тільки побачити, а й погодувати. Це ще одна обов'язкова до відвідування туристичне місце в Зоні відчуження.

Медсанчастина №126 м Прип'яті. Лікарня відома тим, що саме сюди надходили перші постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС ліквідатори, працівники станції і пожежні. Окремі палати і кімнати ідеально підходять для зйомки наукових або фантастичних фільмів. Медичні крісла, кушетки, шприци, ліки, матраци - все це розкидано по лікарні. У підвалі медсанчастини досі лежать речі пожежних, які брали участь в гасінні 4-го енергоблоку.

Чорнобильська «слоняча нога». «Слонова нога» - вигадане назва, вигадане застиглої багатотонної суміші розплавленого ядерного палива, яке змішалося з піском і бетоном. Навіть по закінченню багатьох років, ця брила є джерелом потужного гамма-випромінювання, так що оглянути на цю пам'ятку навряд чи вийде. Так само всередині 4 енергоблоку

Градирня. Градирні - величезні охолоджувальні вежі, які використовуються на атомних і теплоелектростанціях. Гігантські споруди (понад 90 м) повинні були охолоджувати п'ятий і шостий блоки ЧАЕС. Однак, після аварії на четвертому енергоблоці, роботи на цих об'єктах були зупинені.

Але все ж Зона продовжує жити. У селах неподалік на балконах будинків сушиться одяг, з підвіконь квартир видніються вазони, а з вікон горить світло ... З настанням темряви ця місцевість нічим не відрізняється від будь-якого погано освітленого спального району і ніяк не схожа на зону відчуження.

Чи можна приїхати й попасти на територію Зони самостійно?

Так, якщо ви сталкер або знайшли таких же однодумців по екстриму. Але будьте готові до того, що вас можуть зловити і тоді неприємностей вам не минути. До того ж зона відчуження Чорнобильської АЕС, є все ще радіоактивно зараженій і без знання місцевості, небезпека підстерігає на кожному кроці.

Навіщо ж ризикувати? 

На цей час є зручні тури в Чорнобиль, які позбавлять Вас від зайвих турбот, наприклад, тур від клубу KAVA

  • оформлення всіх потрібних документів;
  • супровід екскурсоводів з багаторічним досвідом. Кожен з них провів масу турів в ЧЗВ. Гіди вільно володіють, українською, російською та англійською мовами;
  • відвідування самих незвичайних місць Чорнобиля і Прип'яті, в тому числі та унікальних місць, які описувалися вище.

Чи небезпечно відвідувати Чорнобиль навіть в складі групи?

Всі екскурсійні маршрути давно вже відпрацьовані. За словами людей, які працюють в Прип'яті не один рік, фон радіації трохи перевищує той, що в мегаполісах. До того ж у кожної групи туристів є дозиметр, який дозволяє визначити рівень радіації, тим самим дати зрозуміти людям, до яких об'єктів не варто наближатися. За день екскурсії людина отримає приблизно таку ж дозу, як за двогодинний політ в літаку або значно менше, ніж при рентгенографії.

Чи варто їхати на екскурсію до Чорнобиля?
Однозначно так! Побачити на власні очі легендарні закриті об'єкти, оцінити, як природа може відновитися за короткий період і вилікувати рани від рук людини, заглянути в минуле, більше дізнатися про трагічну історію України та познайомитися з людьми, які закохані в Чорнобиль.

Для запису на екскурсію до Чорнобиля і Прип'яті переходите за посиланням: https://kava.ua/events/chernobyl-i-pripyat-ekstrim-ekskursiya-s-kava

або пишіть / дзвоніть +380938581986 (ViberTelegram)

Останні новини
17.02.2024
Як стати партнером KAVA та отримувати нових клієнтів на свої послуги?
До нас часто надходять питання з усіх куточків України, як можна додати свої послуги на ваш сайт, відповідаємо:
16.02.2024
Що подарувати на 8 березня дівчині в 2024? Топ-10 ідей подарунків на 8 березня
У нас Ви знайдете ТОП-10 кращих ідей подарунків і рекомендацій, що подарувати коханій дружині, дорогоцінній мамі, ніжній дівчині, подрузі або колегам...
15.02.2024
ТОП-20 екстремальних розваг в м. Дніпро для незабутнього відпочинку, 2024
У будь-яку пору року Дніпро може запропонувати цікавий відпочинок тим, хто не звик проводити вихідні на дивані. Екстремальна їзда, політ на літаку, ст...
23.01.2024
Які можна знайти прикраси на День святого Валентина? «Oniks» дає кілька ідей
Щасливий погляд близької людини, коли вона розгортає подарунок – це неймовірні відчуття. Звісно, що для цього моменту хочеться підібрати найкращі речі...
Організація корпоративів та свят

Команда KAVA пропонує активні, захоплюючі ідеї та унікальні варіанти для Вашої події. З нами Ваш захід буде яскравим, захоплюючим і незабутнім! Креативна команда та великий спектр послуг допоможуть доповнити Ваше свято новими враженнями!

Організація подій

Ми проводимо багато варіантів екстремального туризму та активного відпочинку більш ніж у 18 містах України: стрибки з парашутом чи мотузкою, польоти на кулі чи літаку, постріляти у пейнтбол та у тирі, прогулянки на каяках чи яхтах, покатушки на квадроциклах та баггі, тури у Чорнобиль або Карпати та багато іншого!

Подарункові сертифікати

>500 видів яскравих вражень для себе та друзів. Подаруйте чарівні та незабутні емоції, відкрийте світ розваг, активного відпочинку та екстремальних послуг від клубу KAVA – це буде Ваша найкраща інвестиція!