Київ
Ваше місто - Київ
Виберіть ваше місто
Дніпро
Львів
Запоріжжя
Київ
Луцьк
Тернопіль
Харків
Чернігів
Черкаси
Одеса
Миколаїв
Полтава
Суми
Кропивницький
Кривий Ріг
Івано-Франківськ
Славське
Кам'янське
Кременчук
Рівне

Який Чорнобиль зараз?

21.01.2020

Якщо ви опинилися тут, можна сміливо припустити, що тема Чорнобиля вас приваблює. У цій статті ми розповімо деякі факти про Зону Відчуження і її стан на зиму 2019 го року. Йтиметься про рівень забруднення, чим зараз займаються на атомній станції, що з себе представляє «нова арка» над нею і як далі буде розвиватися Чорнобильська зона.

Про радіацію.
Варто відразу сказати, що зараз в Чорнобилі безпечно. Само собою, це не звичайна розважальна прогулянка, але рівень радіації протягом усього маршруту допустимий і не заподіє вам ніякої шкоди. Особливість радіації в тому, що вона не покриває площу рівномірно, а осідає в певних ділянках. Найчастіше це низини і яри: радіоактивні частинки змиває туди вода. Але навіть в місцях підвищеної радіації немає особливого ризику, якщо перебувати в них менше пари годин.

У цифрах.
На території зони радіоактивний фон тримається в межах 18-100 мкр / год. У деяких точках досягає 700-800 мкр / год, але навіть ця доза в десятки разів нижче, ніж під час рентгенівського знімка. А сума накопиченої радіації за день, за даними ВООЗ, буде меншою, ніж у жителя Фінляндії або Республіки Алтай.

Про ЧАЕС.
На даний момент діяльність АЕС як генератора повністю зупинена. Проте на ній є співробітники. Зараз там працює близько 2,3 тисячі осіб. Це не рахуючи охорони і персоналу, найнятого для прибирання приміщень, приготування їжі та дезінфекції одягу. Робочих доставляє електричка, яка їде з Славутича. Слідує без зупинок і прибуває на станцію Семиходи. Станція називається так на честь села, яке було на цьому місці до електростанції. У місці прибуття знаходиться спеціальний модуль, куди співробітники потрапляють через КПП, змінюють одяг і відправляються на саму станцію в автобусах. Всі їх завдання зараз полягають в тому, щоб нейтралізувати наслідки вибуху: вони постійно контролюють рівень радіації, стежать за станом АЕС і знижують радіоактивне забруднення.

Про нову арку.
Відразу після аварії над 4-м енергоблоком почали споруджувати захисний саркофаг. Його назвали «Укриття» і побудували за рекордні 206 днів до листопада 1986 року. Він виконав свою захисну функцію, але конструкція вийшла досить надійною, тому вже через 20 років стали говорити про ризики його руйнування. Щоб виправити ситуацію в 2007-му почали новий проект, названий НБК (Новий безпечний конфайнмент). Ця гігантська пересувна споруда створена для того, щоб накрити весь 4-й енергоблок і стати, по суті, «Укриттям-2». Планувалося завершити його до 2013-го, але терміни відкладалися і встановлена ​​арка була тільки через 3 роки. Повністю загерметизували, встановили обладнання і здали об'єкт 10 липня 2019. Після установки арки радіаційний фон навколо станції знизився в 10 разів. Також НБК дає можливість безпечно розібрати старе «Укриття» і продовжити очищати ЧАЕС від радіоактивних відходів.

Про плани на майбутнє.
Зона відчуження далеко не таке страшне місце, як багато хто собі уявляє. Це не ядерне звалище, а скоріше радіологічний заповідник. Існують плани по відкриттю в Чорнобилі наукових дослідницьких центрів і лабораторій. Так само розробляється більш просунута система туризму, в яку входитимуть 13 автомобільних маршрутів, а також повітряні і водні екскурсії. Для реалізації цієї ідеї вже будують нові КПП і створюється єдиний орган, відповідальний за туризм в Зоні.

 

Ефект НВО

Не має значення живете ви в Україні або за кордоном. Дивитесь ви телевізор, you tube або читаєте газети. З величезною вірогідністю ви бачили і серіал «Чорнобиль» або як мінімум чули про нього. В цьому немає нічого дивного, тому що відразу після виходу він посів перше місце рейтингу на IMDB і удостоївся цілих десяти премій «Еммі».

Похвала і критика.
Серіал отримав безліч хвалебних відгуків, пов'язаних з історичною достовірністю і вірно відданим духом радянської епохи. Як не дивно, критикували його за це ж. Сценарист серіалу Крейг Мейзін два з половиною роки проводив архівні дослідні роботи. Він хотів передати історичні події достовірно. Але, тим не менш, серіал зняли не абсолютно документальним. Деякі моменти сценарію - явно художній вимисел, і як раз за ці вигадки і критикували творців.

У радянського журналіста Володимира Губарєва брали інтерв'ю з приводу його думки про серіал. Ця людина бачила всю трагедію від початку до кінця і був найбільш високопоставленим журналістом з тих, що висвітлювали трагедію. Він же написав п'єсу «Саркофаг» в 1986-му році. На запитання інтерв'юера, чи сподобався Губарєва серіал? Він відповів позитивно. Але в ході інтерв'ю звернув увагу на те, як неправильно передані деякі персонажі.

«Ну придумали це - і добре. Посміялися. Але я твердо знаю: якщо ти робиш художній фільм, не називай героїв реальними іменами. Ось вони називають Валеру Легасова, він один з головних героїв фільму. Легасов не така примітивна фігура, як його показали. До того ж вони спробували поєднати в його образі все і всіх - і академіка Велихова, і інших. Будь ласка, це кіно. Але тоді не називай його Легасова. Він був не такий і не цим займався на станції. »

Така сама ситуація відгукнулась про серіал в зв'язку зі стереотипами і кліше. Це не нова проблема, яка простежується в більшості зарубіжних фільмів, пов'язаних з СРСР. Але при цьому, в загалом серіал сподобався і просто глядачам, і самим ліквідаторам, які відзначають як багато правди в ньому передано. І навіть сам факт, що трагедію того часу ще раз висвітлили - це похвально, корисно і потрібно.

Вплив на туризм.
Само собою, така популярність не пройшла без сліду. Світ заново глянув на Чорнобильську катастрофу, подивився на неї зсередини, перейнявся масштабами і наслідками. Але що відрізняє події цього серіалу від йому подібних? Можливість подивитися на все це своїми очима. Показане на екрані відбувалося не десь в голові автора, а в нашому реальному світі. Кожен бажаючий може приїхати в Чорнобиль, побачити і відчути на собі це дух цього місця. І таких бажаючих виявилися тисячі.

Серіал вийшов 6 травня 2019 року. До цього моменту в зону відчуження їздили до 3-х тисяч туристів кожен місяць. Після прем'єри цифра зросла до 10-ти тисяч і більше. У серпні 2019 го року зону відвідали 14 416 чоловік. Як показує статистика, серед громадян України не виникло великого ажіотажу. Основний потік туристів складають іноземці, які їдуть звідусіль: зі США, країн ЄС, Індії, навіть Австралії і Нової Зеландії.

Позначився вплив серіалу і на київському національному музеї «Чорнобиль». Працівники музею розповідають, що відвідувачів із зарубіжжя і раніше було багато, але після виходу серіалу їх число сильно зросла. Приблизно на 100 осіб в день. Раніше найчастіші іноземні гості музею були з США і Німеччини. Тепер лідирує Туреччина, там якраз будують атомну електростанцію. Більшість сцен серіалу знято в Литві, звідки теж чимало туристів. Їдуть з Японії, Коста-Ріки і Філіппін. Можна сміливо сказати, що зараз темою Чорнобиля цікавиться весь світ.

Тури до Чорнобиля і Прип'яті від клубу КАВА проходять кожних вихідних, деталі тут - https://kava.ua/uk/events/chernobyl-i-pripyat-ekstrim-ekskursiya-s-kava

Останні новини
17.02.2024
Як стати партнером KAVA та отримувати нових клієнтів на свої послуги?
До нас часто надходять питання з усіх куточків України, як можна додати свої послуги на ваш сайт, відповідаємо:
16.02.2024
Що подарувати на 8 березня дівчині в 2024? Топ-10 ідей подарунків на 8 березня
У нас Ви знайдете ТОП-10 кращих ідей подарунків і рекомендацій, що подарувати коханій дружині, дорогоцінній мамі, ніжній дівчині, подрузі або колегам...
15.02.2024
ТОП-20 екстремальних розваг в м. Дніпро для незабутнього відпочинку, 2024
У будь-яку пору року Дніпро може запропонувати цікавий відпочинок тим, хто не звик проводити вихідні на дивані. Екстремальна їзда, політ на літаку, ст...
23.01.2024
Які можна знайти прикраси на День святого Валентина? «Oniks» дає кілька ідей
Щасливий погляд близької людини, коли вона розгортає подарунок – це неймовірні відчуття. Звісно, що для цього моменту хочеться підібрати найкращі речі...
Організація корпоративів та свят

Команда KAVA пропонує активні, захоплюючі ідеї та унікальні варіанти для Вашої події. З нами Ваш захід буде яскравим, захоплюючим і незабутнім! Креативна команда та великий спектр послуг допоможуть доповнити Ваше свято новими враженнями!

Організація подій

Ми проводимо багато варіантів екстремального туризму та активного відпочинку більш ніж у 18 містах України: стрибки з парашутом чи мотузкою, польоти на кулі чи літаку, постріляти у пейнтбол та у тирі, прогулянки на каяках чи яхтах, покатушки на квадроциклах та баггі, тури у Чорнобиль або Карпати та багато іншого!

Подарункові сертифікати

>500 видів яскравих вражень для себе та друзів. Подаруйте чарівні та незабутні емоції, відкрийте світ розваг, активного відпочинку та екстремальних послуг від клубу KAVA – це буде Ваша найкраща інвестиція!